Skip to Main Content

Artificiële intelligentie: Tools

Over het gebruik van AI (artificial intelligence / kunstmatige intelligentie) in onderwijs en onderzoek op het groene HBO

Inleiding

Op deze pagina lichten wij verschillende AI-tools toe in verschillende categorieën, namelijk, wetenschappelijke tools, chatbots en beeldcreatietools. Per categorie wordt één tool uitgebreid beschreven en vind je voor andere tools een samenvatting. Ook vind je een extra lijst met tools die ook interessant zijn voor gebruik in onderwijs en onderzoek.

Helaas is niet elke tool gratis te gebruiken en daarom vind je in deze lijst ook tools die beperkte gratis functionaliteiten aanbieden en meer mogelijkheden aanbieden als je een abonnement afneemt. Om snel te zien per tool wat van toepassing is, hanteren wij drie categorieën, namelijk:

Gratis

Gebruikers kunnen de functionaliteiten gebruiken zonder te betalen.

Freemium

Gebruikers kunnen gratis (beperkte) functionaliteiten gebruiken die kunnen worden aangevuld met extra functionaliteiten tegen betaling.

Premium

Gebruikers krijgen toegang tot alle functionaliteiten na betaling. Er zijn geen gratis of freemium versies beschikbaar.

Wetenschappelijke tools

Elicit

Elicit is een AI-gedreven tool die onderzoekers helpt bij het zoeken naar relevante onderzoeksartikelen. Het analyseert de inhoud van papers en automatiseert workflows zoals literatuuronderzoek, samenvattingen en tekstclassificatie, waardoor het gemakkelijker wordt om specifieke informatie te vinden. Met een Elicit Plus abonnement is het ook mogelijk om resultaten te exporteren voor verschillende referentiemanagers, zoals Mendeley. Als student kun je Elicit inzetten voor verschillende doeleinden:

  1. Literatuuronderzoek versnellen: Elicit automatiseert tijdrovende taken, zoals het samenvatten van papers, het verzamelen van gegevens en het synthetiseren van bevindingen. Ook is het mogelijk om met een paper te chatten zodat je sneller gericht kan zoeken en meer informatie kan krijgen. Dit bespaart je kostbare tijd bij het doorzoeken van een grote hoeveelheid literatuur.

  2. Vinden van (moeilijk te vinden) papers: Elicit kan je helpen bij het opsporen van onderzoeksartikelen die op andere plekken lastig te vinden zijn. Het doorzoekt een enorme database van meer dan 200 miljoen academische papers uit verschillende disciplines.

  3. Verkennen van nieuwe domeinen: Als je een nieuw onderzoeksgebied wilt verkennen, helpt Elicit je snel inzicht geven in relevante papers en bevindingen.

De meerwaarde van Elicit ligt in zijn vermogen om complexe taken te automatiseren, waardoor je efficiënter kunt werken en waardevolle tijd kunt besparen. Houd er rekening mee dat je altijd de informatie in Elicit kritisch moet controleren, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn op je onderzoek. Freemium

Overzicht van andere wetenschappelijke tools

Perplexity AI. Perplexity is een AI-zoekmachine die in staat is om uitgebreide antwoorden te geven op vragen die worden gesteld. Door middel van real-time data is het in staat om actuele informatie te leveren over verschillende onderwerpen, waardoor je nieuwe informatie kan ontdekken en delen. Freemium

Scinapse. Scinapse is een AI-zoekmachine die je kan gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Het analyseert inhoud van papers en identificeert trends in elk onderzoeksveld. Je kan het gebruiken om gemakkelijk relevante onderzoeksartikelen (op jaartal) voor jouw onderzoek te vinden. Freemium

ChatPDF. ChatPDF is een AI-gestuurde chatbot die je vragen over academische papers kan beantwoorden. Het kan papers in PDF-formaat die jij upload samenvatten, sleutelconcepten identificeren en zelfs nieuwe onderzoeksideeën genereren. Gratis

Semantic Scholar. Semantic Scholar is een gratis AI-gedreven onderzoekstool die wetenschappelijke literatuur uit verschillende vakgebieden indexeert en semantiek begrijpt om relevante publicaties te ontdekken. Gratis

Consensus AI. Consensus is een zoekmachine die AI gebruikt om informatie uit wetenschappelijk onderzoek haalt en verwerkt. Het geeft op bewijs gebaseerde antwoorden op vragen en zoekopdrachten die jij het geeft. Freemium

Research Rabbit. ResearchRabbit is een tool waarmee je jouw onderzoek op een gebruiksvriendelijke en intuïtieve manier kan samenstellen, verkennen en organiseren. Je kan collecties van bronnen maken, deze delen met anderen en gelijksoortige bronnen ontdekken. Gratis

Chatbots

Copilot

Microsoft Copilot is een nieuwe AI-assistent die speciaal is ontworpen om Office-gebruikers te ondersteunen bij het maken van documenten en andere taken. Het werkt samen met populaire Microsoft 365-apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. De ontwikkeling van Copilot is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen Microsoft en OpenAI. Hier zijn enkele essentiële aspecten over Microsoft Copilot:

  1. Automatische assistentie: Copilot kan je helpen bij het genereren van tekst, het opstellen van documenten, en het beantwoorden van vragen. Als student kun je deze assistent gebruiken om sneller en efficiënter te werken aan je schoolprojecten en opdrachten.

  2. Samenvatten van webinhoud: Met Copilot kun je webinhoud samenvatten. Dit kan handig zijn bij het bestuderen van lange artikelen, onderzoeksrapporten of academische papers. Je kunt de kernpunten extraheren zonder alles zelf te hoeven lezen.

  3. Contentgeneratie: De tool kan ook content genereren op basis van jouw input. Dit kan variëren van het genereren van afbeeldingen door middel van Dall-E 3 (zie Beeldcreatietools), schrijven van alinea’s tot het opstellen van code. Als student kun je Copilot gebruiken om inspiratie op te doen of om snel een eerste versie van een tekst te creëren.

  4. Verbeterde zoekervaring: Microsoft heeft Bing AI geïntegreerd in de zoekmachine, waardoor deze meer is dan alleen een zoekmachine. Het biedt nu ook een gesprekservaring waarbij je vragen kunt stellen en gedetailleerde antwoorden kunt krijgen. Als student kun je profiteren van nauwkeurigere en uitgebreidere zoekresultaten.

  5. Nauwkeurigheid en voorzichtigheid: Hoewel Copilot krachtig is, is het belangrijk om te onthouden dat AI niet altijd 100% feitelijk zal zijn. Het streeft ernaar om betrouwbare bronnen te gebruiken, maar fouten kunnen voorkomen. Als student moet je kritisch blijven en informatie verifiëren.

In het kort: Microsoft Copilot biedt een slimmere en efficiëntere manier om met documenten te werken, informatie te vinden en content te genereren. Freemium (Mogelijk heb je met je instellingsaccount toegang tot de volledige versie van Copilot.)

Overzicht van andere chatbots

ChatGPT. ChatGPT is een taalmodel voor AI ontwikkeld door OpenAI. Het kan conversaties aangaan en antwoorden geven op een breed scala aan vragen over verschillende onderwerpen. Er zijn twee versies beschikbaar. De dataset van ChatGPT-3.5 (gratis) bevat informatie over gebeurtenissen tot 2021. ChatGPT-4 (betaald) beschikt over real-time data. Freemium

Gemini. Gemini is een chatbot van Google die real-time data van internet verzamelt en in staat is om teksten te schrijven op vragen die jij stelt. Je kunt in je prompts niet alleen tekst, maar ook je stem, foto’s en camera gebruiken. Freemium

Hello History. Met Hello History, kun je terug in de tijd reizen en één-op-één chatgesprekken voeren met enkele van de meest invloedrijke historische figuren aller tijden. De app is in staat om kennis te vergroten van gebruikers over kunst, muziek, gerechtigheid, literatuur, filosofie, wetenschap, technologie en meer. De gesprekken worden gegenereerd door AI, dus neem ze niet te serieus. Gratis

Beeldcreatietools

DALL-E 3

DALL-E 3 is een AI-systeem dat afbeeldingen en kunst kan genereren op basis van een beschrijving in natuurlijke taal (prompt). 

Hier zijn enkele belangrijke punten over DALL-E 3:

  1. Beeldcreatie: DALL-E 3 kan originele, realistische afbeeldingen en kunst maken op basis van een tekstbeschrijving. Het kan concepten, attributen en stijlen combineren.
  2. Uitbeelding: DALL-E 3 kan afbeeldingen genereren die buiten de initiële beschrijving vallen, waardoor het creatieve mogelijkheden biedt.
  3. Inbeelding: Het kan ook ontbrekende delen van een afbeelding invullen op basis van de context.

Als student kun je DALL-E 3 gebruiken voor verschillende doeleinden:

  • Creatieve expressie: Als je een kunst- of ontwerpstudent bent, kun je DALL-E 3 gebruiken om unieke afbeeldingen te maken op basis van je ideeën en beschrijvingen.
  • Conceptvisualisatie: Voor studenten in de wetenschap, technologie of andere vakgebieden kan DALL-E 3 helpen bij het visualiseren van complexe concepten.
  • Onderzoek en verkenning: Je kunt DALL-E 3 gebruiken om nieuwe ideeën te verkennen, alternatieve ontwerpen te genereren en je creativiteit te stimuleren.

In het kort: DALL-E 3 biedt gebruikers een laagdrempelige manier om afbeeldingen en/of kunst te genereren aan de hand van een beschrijving. Deze afbeeldingen kunnen jouw proefwerk, scriptie of ander schoolwerk versterken.

Het genereren van afbeeldingen met Dall-E 3 kan je doen via Copilot. Meer informatie over Copilot vind je hierboven (zie Copilot).

Overzicht van andere beeldcreatietools

Midjourney. Midjourney is een populaire, maar betaalde beeldcreatietool die via het programma Discord content creëert in veel verschillende soorten stijlen. Premium

Leonardo AI. Leonardo AI is een AI-kunsttool waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen maken in specifieke stijlen met behulp van bestaande of getrainde modellen. Freemium

Adobe Firefly. Adobe Firefly is een uitgebreide AI-tool waarmee je los van het creëren van afbeeldingen door tekst, ook teksteffecten en vectorillustraties kan maken. Nadat een afbeelding is gegenereerd krijg je extra opties om jouw afbeelding aan te passen. Deze tool is gratis te gebruiken voor docenten op de laptops (onderdeel van Adobe Creative Cloud) en voor studenten op de vaste computers op school. Gratis

Adobe Express: Free image background remover. Met deze tool verwijder je eenvoudig achtergronden van foto's of afbeeldingen. Gratis

Lijsten met tools

Disclaimer

Wekelijks verschijnen en verdwijnen er op het internet generatieve AI-tools. Hieronder worden nog een aantal AI-tools benoemd die van waarde kunnen zijn in het onderwijs. De meeste tools zijn gratis te testen. Een klein aantal is daarna blijvend en onbeperkt gratis, andere tools hebben een freemium optie en enkele zijn na de proefperiode alleen nog betaald te gebruiken. Bedenk wel dat je bij een gratis dienst altijd betaalt met je data!

Heb je tips voor andere tools die interessant zijn? Laat het ons weten! Op deze pagina vind je de contactmogelijkheden. Zijn jouw tools geschikt, dan voegen wij ze toe aan deze lijst.

Zoeken naar tools

AI-tools voor informatievaardigheden. Een verzameling van AI-tools inzetbaar bij het uitvoeren van literatuuronderzoek, opgesteld door de werkgroep Information Literacy van de samenwerkende universiteit- en hogeschoolbibliotheken in Nederland.

AI Educator Tools. Deze site verzameld tools gemaakt voor docenten. De tools zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Door middel van filters kan je snel de tool vinden die jij zoekt.

FutureTools. Op de website van FutureTools vind je een verzameling van allerlei AI-tools. Elke dag wordt deze database aangevuld met nieuwe tools. Door een eenvoudige filter kan je gericht zoeken naar tools die jou kunnen helpen. 

Tools die leren en schrijven vereenvoudigen

Grammarly: Free AI writing assistance. Grammarly is een AI-tool die jou ondersteunt bij het schrijven van engelstalige teksten. Het is in staat om geschreven teksten te controleren op spelling-, grammatica- en stijlfouten. Ook geeft het jou suggesties voor nuttige toevoegingen en/of aanpassingen. Freemium

SlidesAI. SlidesAI is een tool waarmee je eenvoudig presentaties maakt door middel van tekst of een onderwerp. Jij kiest de stijl en kan zelf, waar nodig achteraf slides aanpassen. Het is een extentie voor Google SlidesFreemium

Summarize.tech. Deze tool is in staat om YouTube-video's te analyseren hierover een samenvatting te maken. Zo kun je, zonder lange video's te hoeven kijken, van tevoren inschatten of de inhoud relevant voor je is. In de gratis versie kan je elke dag een paar video's laten analyseren. Freemium

ElevenLabs. ElevenLabs is een AI-stemgenerator die is ontworpen om je te helpen bij audio-gebaseerde taken. Met ElevenLabs kun je tekst of audio-invoer omzetten naar geluid in jouw eigen taal of een andere taal. Je kan ElevenLabs bijvoorbeeld gebruiken om een boek om te zetten naar spraak, of een bestaande video na te synchroniseren naar een andere taal. Freemium

Keenious. Keenious is een AI-tool die jou helpt bij het vinden van relevante artikelen over een specifiek onderwerp. Je kan via een PDF, link of door middel van tekst Keenious laten weten waar jij onderzoek naar doet. Je krijgt vervolgens suggesties van andere artikelen/bronnen gerelateerd aan het onderwerp. Freemium

Tools die helpen bij het ontwikkelen van lessen

NOLEJ: Create e-learning in minutes!. NOLEJ kan aan de hand van tekst of een bestand (document met maximaal 50 pagina's, video -of audiobestand van maximaal 60 minuten of een website/YouTube-URL), interactieve werkvormen bedenken. Het analyseert de aangeboden content en biedt verschillende werkvormen aan zoals bijvoorbeeld een quiz, flashcards, interactieve video’s en meer. Een integratie naar Moodle en Canvas is mogelijk. Premium

QuestionWell. QuestionWell genereert een quiz aan de hand van tekst of een YouTube-video. Kies geschikte voorgestelde vragen en antwoorden en exporteer de quiz op een digitaal leerplatform zoals Moodle of Canvas. Freemium

Parlay Genie: AI Generated Discussion Prompts. Met Parlay Genie genereer je discussievragen die ingezet kunnen worden om een discussie te starten over een door jou bepaald onderwerp. Het is mogelijk om het onderwerp aan te dragen door middel van een tekst, artikel of YouTube-video. Premium

Overige tools

EdrawMind. Met Wondershare EdrawMind kun je als student o.a. aantekeningen, mindmaps maken of jouw gedachtes op een digitaal papier zetten. Docenten kunnen het ook gebruiken om lesplannen te maken, presentaties te geven en onderzoeksmateriaal te bewaren. Freemium

Contextminds. Contextminds geneert automatisch een mindmap of contextmap van een of meerdere bronnen, waardoor de relaties tussen verschillende ideeën en thema’s zichtbaar worden. Premium

Litmaps. Litmaps kan een handig hulpmiddel zijn om de citatie- en sneeuwbalmethode toe te passen. Deze tool maakt inzichtelijk welke artikelen door middel van citaties met elkaar zijn verbonden. Freemium

Goblin.tools. Goblin.tools bevat verschillende AI-toepassingen die voornamelijk zijn ontworpen om neurodivergente mensen te helpen met taken die ze als moeilijk ervaren. Er is bijvoorbeeld een tool om (complexe) taken te vereenvoudigen door ze in kleinere stapjes op te splitsen die je nodig hebt om de taak te voltooien, en een tool die teksten kan veranderen in een stijl die jij kiest. Denk hierbij aan een professionele, informele of makkelijk leesbare stijl. Gratis