Skip to Main Content

Mendeley: Home

Een handleiding van het referentie programma Mendeley. Je vindt hier wat Mendeley is, hoe je het installeert en hoe het programma werkt.

Wat is Mendeley?

Mendeley is een referentiemanager. Met een referentiemanager kun je je bronnen makkelijk:

  • Opslaan
  • Ordenen
  • Terugvinden
  • Importeren/exporteren

Het werkt grotendeels automatisch waardoor je veel tijd bespaart vergeleken met wanneer je je bronnen handmatig via Word zou verwerken.

In deze Libguide staan alle stappen uitgelegd, waar je de software kunt vinden en op je computer installeert, hoe je bronnen kunt invoeren en hoe je de bronnen kunt indelen in het programma zelf. Ook leer je hoe je bronnen vervolgens in je Wordbestand verwerkt en een literatuurlijst maakt.

Er bestaan naast Mendeley ook andere referentiemanagers, zoals Endnote en Zotero, maar deze zijn ofwel niet gratis (Endnote), ofwel de gratis versie biedt aanzienlijk minder opslagruimte (Zotero). Uiteraard ben je vrij om zelf te kiezen welke referentiemanager je gebruikt. In deze Libguide wordt Mendeley uitgelegd, maar alle referentiemanagers werken ongeveer op dezelfde manier.

 

In het kort: Hoe werkt het?

Mendeley is een eenvoudig programma waarin je in een paar stappen je bronnen verwerkt hebt in je Wordbestand.

  1. Je vindt een referentie op het internet. Via de Mendeley Web Importer importeer je deze naar Mendeley
  2. De referentie staat in je Mendeley Library. Hier kun je deze bewerken en opslaan in een map.
  3. Via Mendeley Cite in Word kun je de referentie eenvoudig in je document plaatsen. Je kunt hier ook de referentiestijl aanpassen.

Gebruik de tabbladen hierboven om een uitleg per stap te krijgen.

Mendeley Desktop en Mendeley Reference Manager

Mendeley heeft twee varianten, Mendeley Desktop en Mendeley Reference Manager. In deze libguide wordt gebruik gemaakt van Mendeley Reference manager. De bibliotheken geven de voorkeur aan deze versie. 

Mendeley Desktop is de verouderde versie. Deze wordt niet meer geupdate en heeft daarom niet onze voorkeur. Mendeley Reference Manager is de nieuwste versie, krijgt nog regelmatig updates en biedt fijne functionaliteiten. 

Onderdelen van Mendeley

Naast de applicatie Mendeley zijn er nog extra tools die je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van Mendeley. Hieronder lees je wat voor onderdelen er zijn en waar je ze voor kunt gebruiken.

Mendeley Reference Manager
De Mendeley Reference Manager is het belangrijkste onderdeel. In de Mendeley Reference Manager verzamel je je referenties in een Library. Binnen de library kun je onder andere mappen maken, referenties indelen, tags maken, bestanden koppelen en notities maken.
De Mendeley Reference Manager is zowel online te gebruiken en als applicatie op je computer.
Een account is nodig om gebruik te kunnen maken van de Reference Manager. Een account kun je maken met je mailadres. Wij raden aan om je eigen mailadres te gebruiken en niet je schoolmail. Op die manier kun je na je afstuderen ook nog gebruik maken van je account.

Mendeley Web Importer
De Mendeley Web Importer is een browserextensie die je installeert in de browser. Met de Web Importer kun je bronnen in de Mendeley Library plaatsen. Wanneer je op de pagina van de bron bent, detecteert de Web Importer de pagina en geeft de gevonden bronnen weer. Uit de lijst selecteer je de juiste referenties en deze kun je toevoegen aan je Library of een map binnen je Library.

Mendeley Cite
Mendeley Cite is een add-in die geïnstalleerd wordt in Word. Na installatie staat de add-in onder de tab Verwijzingen/References. In de Word-add-in vind je de referenties terug die in de Library van de Mendeley Reference Manager staan. Hier kun je ook filteren om de referenties van een map weer te geven. Na selecteren van de bronnen kun je deze in de tekst plaatsen. Ze worden dan geplaatst op de locatie van de cursor. Ook de bronnenlijst kun je via deze add-in in het document plaatsen.
In Mendeley Cite is er een tab Citation Style. Hierin kun je de stijl veranderen waarin je de referenties weergegeven wilt hebben. De meest gebruikte stijl is de APA-stijl. Wil je meer weten over deze referentiestijl, ga dan naar de APA-libguide.